5 yaşındaki Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından ‘çapraz bulaşma’ uyarısı

Gıda Zehirlenmesi Uyarısı: Hijyen Şart!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda beş yaşındaki Ece Melisa Mercankaya ve Servet Polat‘ın kumpir yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybettikleri olayı değerlendirdi. Toprak, bu tür durumların genellikle çapraz bulaşma ile meydana geldiğini belirtti. Pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini vurgulayan Toprak, bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini ifade etti.

Belçika’dan Tatil Yapan Ailede Yaşanan Olay

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen aileden Cihan Mercankaya ve ailesi, İzmir’deki bir restoranda yedikleri yemek sonrası rahatsızlandı. Küçük kızları Ece Melisa Mercankaya, besin zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Otopsi sonucunda Ece Melisa’nın pankardit nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlendi. Öte yandan, İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat’ın da benzer bir şekilde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesinden hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Hijyenik Koşullar Önemli!

Uğur Toprak, yaşanan bu acı olaylardan sonra dikkatleri hijyenik koşullara çekerek, tükettiğimiz yerlerin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerin hijyen belgelerine ve işletme kayıtlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinin genellikle yeteri kadar pişmemiş veya hijyenik olmayan ürünlerden kaynaklandığını söyleyen Toprak, halkı bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.

Çapraz Bulaşma ve Besin Zehirlenmesi

Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini belirtti. Pişmiş etle çiğ sebzelerin aynı ekipmanlarla kesilmesi durumunda gıda zehirlenmesinin meydana gelebileceğini ifade eden Toprak, bu durumda ortaya çıkan belirtilerin ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, bol su içilmesinin ve gerekli durumlarda hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.