Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan Bağışının Kalıcı Kansızlığa Sebep Olmadığı Açıklandı

Kan bağışı hakkında bilgi veren uzmanlar, düzenli kan vermenin kalıcı kansızlık yaratmadığını vurguladı.

Toplumda kan bağışının kansızlığa yol açtığına dair yaygın bir inanışın bulunduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Kinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Melda Özdamar’a göre, sağlıklı bir bireyin uygun aralıklarla kan vermesi kalıcı kansızlığa sebep olmaz. Standart bir tam kan bağışıyla vücut sadece 200-250 mg demir kaybeder. Dolayısıyla demir seviyesini yeniden dengelemek için dengeli bir beslenme yeterlidir. Özdamar, erkeklere üç ayda bir, kadınlara ise dört ayda bir kan bağışı yapılmasını öneriyor.

Kan Bağışı Yapanlar Ne Yemeli?

Doç. Dr. Melda Özdamar, kan bağışının birçok faydası olduğunu belirterek, bazı durumlarda geçici kansızlık görülebileceğine dikkat çekiyor. Bu durumlar arasında adet döneminde kan kaybı yaşayan kadınlar, yetersiz beslenme, ve vegan yaşam tarzı olanlar bulunmaktadır. Kan bağışından önce hemoglobin seviyesinin ölçülmesi gerektiğini ifade eden Özdamar, bağış sonrasında ise demir açısından zengin gıdalar tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Vücuttaki Kanın Yüzde 8-10’u Bağışlanıyor

Düzey Merkezi Hastanesi’nden Kinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Melda Özdamar’a göre, tam kan bağışı sırasında vücuttan toplam kanın yüzde 8-10’u çıkartılıyor. Bu işlem ortalama 5-10 dakika sürer ve güvenlidir. Kan alımı esnasında bağışçı sürekli olarak izlenir ve gerekli tüm testler yapılır. Kan bağışı yapıldıktan sonra bağışçının belirli kurallara uyması önerilir.

50 kg Altındakiler Kan Bağışçısı Olamıyor

Kan vermek isteyenlerin genel sağlık durumlarını belirtmesi gerektiğini söyleyen Özdamar, uygun bulunan kişilerin kan bağışı yapabileceğini ifade ediyor. Kan bağışının bazı geçici ve kalıcı ret nedenleri olduğunu belirten uzman, bu nedenler arasında diş çekimi gibi tedavilerin olduğunu belirtiyor.

  1. Kan bağışı başkalarının hayatını kurtarmaya yardımcı olur ve bireyde psikolojik rahatlama sağlar.
  2. Acil durumlarda kan ihtiyacı her zaman olduğundan kan bağışı kampanyaları önem taşır.
  3. Kan bağışı, dayanışmayı artırır ve toplumda sağlık bilincinin oluşmasına katkı sağlar.
  4. Kan bağışı sayesinde vücut, kaybedilen kan hücrelerini yeniler ve kan yapım sürecini destekler.
  5. Deprem gibi acil durumlarda hazır kan stoku hayati önem taşır.
  6. Kan bağışı yaparak hastanelerin ve kan bankalarının stoklarının korunmasına destek olunur.
  7. Kan bağışı düzenli olarak demir seviyelerinin dengelenmesini sağlar ve vücuda zarar veren fazla demirin atılmasına yardımcı olur.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.