Akdeniz Bölgesi İklim Değişikliği Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
Yapılan bir rapora göre, Akdeniz bölgesi, iklim değişikliğinin ana merkezleri haline gelecek.
Rapora göre, bölgede ortalama hava sıcaklıklarının 2050 yılında 2-3 derece, 2100 yılında ise 3-5 derece arasında artması bekleniyor.
Her 2 derecelik sıcaklık artışı, bölgede suya erişimin yüzde 15’e kadar varan oranda azalmasına neden oluyor.
Raporda ayrı bir vurgu yapılan Türkiye ise, çöl iklimine benzeyen bir iklimin görülme olasılığının artmasıyla kuraklıktan etkilenme potansiyeli en yüksek ülkeler arasında gösteriliyor.
Ülkenin Yüzde 88’i Kuraklık Tehlikesiyle!
Akdeniz havzasında iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ve olası riskleri analiz etmek için raporda üç ülke üzerinde duruluyor: İspanya, Fas ve Türkiye.
Rapora göre, Türkiye yarı kurak ve toprak parçalanmaya yatkın bir konumda bulunuyor. Ülkenin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya.
Yağış oranlarının 21. yüzyılın sonunda yüzde 30 oranında azalacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan, aynı dönemde sıcaklıkların artmasıyla 2100 yılı itibarıyla ülkenin batısında ve güneyinde ortalama sıcaklıklar 4-5 derece daha yüksek olacak.
Su Sorunları ve Kuraklık Riski!
BBC Türkçe’nin haberine göre, 2019’da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre su konusunda sıkıntılar yaşayan Türkiye, 2030’da “su fakiri” kategorisine girebilir.
Bu da, nüfusun ve tarım alanlarının yüzde 80’inin beş yıl içinde kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.
2023 yılında aşırı kuraklık yaşanmasının etkileri hala devam ederken, su kaynaklarının yüzde 75’i tarım alanlarında kullanılıyor.
Rapor, 2030’da olası kuraklık riskine karşı su kaynaklarının kullanımı ve farklı kaynaklara yönelme konusunda ülkede ciddi yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
2025 yılının Ocak ayı, son 24 yılın en kurak Ocak ayı olarak kaydedildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ortalama Ocak ayı yağışının yalnızca yüzde 6’sını alırken diğer bölgeler de sadece yüzde 30’unu aldı.