Bu hataları yapıyorsanız mutfakta zehir üretiyor olabilirsiniz!

Ev Yemeklerinde Gıda Güvenliği Riskleri ve Önlemleri

Uzman Dr. Yağmur Ekenoğlu Merdan, evde hazırlanan yemeklerin de gıda güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabileceğini vurgulayarak, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Merdan, hijyen kurallarının sadece işletmelerde değil, evlerde de büyük önem taşıdığını aktarıyor ve evde tavuk yemekleri hazırlarken uyulması gereken basit kuralların sağlığın korunması için kritik olduğunu vurguluyor.

Özellikle çiğ tavuğun hazırlanması ve pişirilmesi sırasında yapılan hataların gıda kaynaklı hastalıklara yol açabileceğini belirten Merdan, alışverişten yemeğin saklanmasına kadar dikkat edilmesi gereken uygulamaları açıklıyor.

Alışveriş sırasında tavuk ürünlerinin diğer gıdalarla temasını engellemek için ayrı poşetlerde taşınması gerektiğini belirten Merdan, bu uygulamanın bulaşma riskini azaltacağını ifade ediyor.

Yemek hazırlığı öncesi ellerin en az 20 saniye sabunla yıkanması gerektiğinin altını çizen Merdan, çiğ tavuğun yıkanmadan direkt olarak pişirilmeye başlanmasının bulaşma riskini en aza indireceğini söylüyor.

“Etin iç kısmı pembe kalmamalı”

Tavuk etinin tamamen pişmesi gerektiğini belirten Merdan, iç kısmının kontrol edilerek pembe veya kanlı alan kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Merdan, pişirme sonrasında yemeğin uygun sıcaklık ve zaman yönetimiyle buzdolabında veya dondurucuda saklanmasının önemini vurguluyor. Ayrıca, sıcak havalarda yemeğin iki saatten uzun süre dışarıda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.

Tüm bu uygulamaların bireysel ve toplumsal sağlığa hizmet ettiğini belirten Merdan, “Her bireyin evinde uygulayacağı hijyen ve gıda güvenliği adımlarının, gıda zehirlenmesi vakalarının önüne geçmede etkili olduğunu unutmamalıyız. Sağlıklı ve bilinçli bir toplum için, temel önlemlerin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması gerekmektedir” diyor.

Related Posts

Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddialarının bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı. İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş kapsamlı araştırma, aşı olanlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Deprem kadar tehlikeli! Panik hali yaralanmalara neden oluyor

Depremde fiziksel güvenliğiniz kadar sakinliğinizi ve ruh sağlığınızı korumanız da hayati önem taşıyor. Uzm. Psikolog Tuğçe R. Tuncel Dursun, deprem anında yaşanan panik halinin nasıl kontrol altına alınabileceğine dair önemli bilgiler verdi.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir