Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in haydutluk ve gözü dönmüşlük hali durdurulmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Üniversitesi Kongre Salonu’nda düzenlenen “İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu”nda konuştu. İsrail ve İran arasındaki çatışmaya değinen Erdoğan “Süratle geri dönülemez noktaya gidiliyor. İsrail’in bu haydutluk ve gözü dönmüşlük hali durdurulmalı.” dedi. Gazze’de yaşanan soykırımın sorumluluğunun Netanyahu’ya ses çıkarmayanlarında üzerinde de olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Bugün hastanelerinin zarar görmesinden şikayet eden İsrail, yalnızca Gazze’de sağlık birimlerine 700’den fazla saldırı düzenledi. Bugün kalkıp da savaş suçundan bahsetmesi büyük bir utanmazlık ve pişkinliktir. Biz duruşumuzu asla bozmadık. Bugün de yaşasın özgür Filistin diyoruz.” ifadelerini kullandı.

TBB’den İmamoğlu’nun avukatıyla ilgili açıklama

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın sabah saatlerinde savcılıkça görüşmeye çağrıldıktan sonra tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

Uşakov: Putin’in Çin ziyareti için hazırlıklar sürüyor, tarihler belirlendi

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Putin’in 31 Ağustos – 3 Eylül tarihleri arasında Çin’i ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Hizbullah: İran’ın yanındayız, tarafsız değiliz

Hizbullah: İran’ın yanındayız, tarafsız değiliz

Trump İran’a saldırı planını onayladı mı? Çarpıcı iddia gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmalara ABD’nin müdahalesine gizlice onay verdiği iddia edildi. SALDIRI PLANLARINA YEŞİL IŞIK YAKTI Wall Street Journal’ın görüşmelerden bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı …

İran’ın kendini savunması meşru hak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın, İsrail’in haydutluğu ve bu devlet terörü karşısında, kendisini savunmasının son derece doğal, meşru ve hukuki bir hak olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu saldırganlık, bu haydutluk karşısında sessiz kalmak, olan bitene özellikle rıza göstermektir” diye konuştu.