4 Bin 500 Yıllık Mezardan Kelle Paça Çıktı

İstanbul’da “Türkiye Yüzyılı’nda Kilis Mutfağı” temasıyla etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Kilis gastronomisinin çok eskiye dayandığı ifade edildi. Buna örnek olarak ise Oylum Höyük’te yapılan kazılar gösterildi.


Türkiye-Suriye sınırında bulunan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden Oylum Höyük’teki kazı çalışmaları yaklaşık 30 senedir devam ediyor.

MEZARDAN KELLE PAÇA ÇIKTI

Oylum Höyük’te yapılan son kazılarda dönemin ölü gömme gelenekleri ve öteki dünya inancı ile ilgili bilgi veren mezarlara genellikle birkaç kap ve çeşitli süs eşyaları ile birlikte yiyecek bırakıldığı tespit edildi.

Mezar içlerinde ele geçen karbonlaşmış zeytin ve üzüm çekirdekleri ile tahıl kalıntıları dışında, genellikle ölülerin başı hizasına bırakılan bir çanak içinde ölü yemeği bırakıldığı tespit edildi.

Çanaklar içinde ele geçen küçükbaş hayvanlara ait kafatası ve ayak kemiği parçaları bu ölü yemeğinin daha çok kelle-paça türünde olduğunu göstermektedir. Bulgular, olasılıkla ölen kişinin ardından kurban edilen küçükbaş hayvanların baş ve ayaklarından yapılan kelle-paça yemeğinin makbul bir ölü yemeği olduğuna işaret etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul escort